Az ozmózis jelensége
Anyagok, eszközök
Meszes héj nélküli tojás, főzőpohár, petricsésze, konyhasó
Végezze el az alábbi vizsgálatot, és válaszoljon a kérdésekre!
Vizsgálat
Helyezze a tojást desztillált vízbe egy-két percre, majd mutassa be a változás következményét az asztalon.
Helyezze most a tojást tömény konyhasóba és várjon egy-két percet.
Kérdések
1) Mi történt a tojással az első ill. a második esetben?
2) Milyen tulajdonságú a tojás héja?
3) Magyarázza meg a jelenséget! Milyen anyagok vesznek ebben részt?
4) Hol és hogyan van a jelenségnek szerepe a növények önfenntartásában?
Értékelés
A vizsgálat megértése, helyes elvégzése. 7 pont
1) Az első esetben nagyobb lett a tojás térfogata, a héj feszesebb lett, így a tojás rugalmasabb. A második esetben térfogatvesztés történt, így a tojás összezsugorodott. 2 pont
2) A tojás héja féligáteresztő hártya, melyen a nyílások mérete 1-500 nm. 1 pont
3) Az ozmózis során az oldott részecskék mozgását egy féligáteresztő hártya akadályozza, mely a kis molekulájú anyagokat (jelen esetben a vizet) átengedi, a makromolekulákat (a fehérjéket) pedig nem. Ha a hártya 2 oldalán eltérő tömegségű oldat van, akkor a hígabb oldatból oldószeráramlás (víz) indul meg a töményebb felé. Első esetben befelé, a második esetben a tojásból kifelé.
5 pont
4) A gyökér felszívási zónáját fedő bőrszövet gyökszőreiben, mert a növény a víz nagy részét a talajból veszi fel. A növényi sejtfal és sejthártya is féligáteresztő tulajdonságú, mivel a gyökérszőr sejtjei jóval töményebbek a híg talajoldatoknál, így a víz befelé áramlik. Az áramlás folyamatosságát pedig a bekerülő víz folyamatos elszállítása biztosítja.
5 pont
A felelet felépítése, nyelvi kritériumok. 5 pont
Összesen: 25 pont |